Bönor

Vill du köpa kaffe som smakar mer? Vill du köpa kaffe som du vet var det kommer ifrån? Vill du köpa kaffe där alla är vinnare?

Då finns det bara ett val: köp ditt kaffe ifrån ett specialkafferosteri som talar om för dig var kaffet kommer ifrån och hur det ser ut på farmen. Vi vill ha koll på ursprung, det räcker inte med märkning för oss. Vi försöker att besöka kaffefarmer minst en gång om året för att få mer förståelse för denna underbara dryck. 

Per bland kaffeplant i Guatemala

Foto: Eva Gefvert Nordell

 

Specialkaffe är kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och som därigenom har utvecklat unika smaker och aromer. C:a 5-10 % av världens kaffebönor blir specialkaffe. Processen att förädla mogna kaffebär till råkaffe sker med största omsorg för att minimera defekter och ge största möjliga smaksensation. Bara de mogna bönorna används, de sorteras mycket noga i plockningsprocessen, fermenteringsprocessen och i torkprocessen och sedan återigen innan de fraktas vidare. För att kallas specialkaffe måste det vara spårbart till sitt ursprung och de ska ha koppats (smakprovats) och då fått minst 80 poäng utav 100 enligt ett särskilt koppningsformulär. 

 

Eva dömer i Cup of Excellence i Brasilien

Foto: Eduardo Ambrosio

 

Specialkaffemarknaden i Sverige är försvinnande liten. Vi rostar endast specialkaffe. Förutom att allt på farmen sköts minutiöst så måste den vidare processen hos oss skötas minutiöst. Eva tar fram en rostprofil som hon tycker passar kaffet och kaffet rostas sedan i vår 12 kg diedrichtrumrost. Varje rostning görs manuellt och det är kunskapen hos den som rostar som avgör om bönans fantastiska egenskaper kommer till sitt bästa. När kaffet lämnar oss är det sedan upp till den som bereder bönan att göra det på absolut bästa sätt för just det kaffet. Dessutom ska kaffet vara färskrostat. Vårt kaffe blir som bäst om det får vila någonstans mellan 7-14 dagar efter rostning.

 

Eva rostar

Foto Per Nordell

 

Allt vårt kaffe odlas hållbart och alla människor som har del i hanteringen har respektabla arbetssituationer och betalas respektabla löner som går att leva på. Alla våra bönor kommer från farmer med större krav än vad rättvisemärkning innebär. Vi har valt att inte certifiera oss eftersom vi sysslar med en helt annan vara än det vanliga kaffet. Läs under varje farm för att veta hur kaffet odlas just på den farmen. Ekologiskt och rättvisekaffe har inget med sortering och smak att göra det har däremot specialkaffe om det används i sin rätta betydelse.

 

Åre kafferosteri – Helgesjövallen 211 SE-837 94 Järpen – tel 070-647 57 27 –
Medlem i Specialty Coffee Association of Europe Sweden