Blandningar

Vi har två stycken blandningar, en för espresso och en för brygg/kok/press-kaffe. Båda är ekologiskt certifierade och självklart är de specialkaffen. Vi rostar endast arabica och det som är intressant är vilken arabica och var någonstans den har växt. 

 

Blandningarna rostas i en 90-kilos probattrumrost och paketeras sedan med kväve för att förlänga hållbarheten i den oöppnade påsen. 

 

Rock espresso

En välbalanserad espressoblandning med smak av fruktig choklad och en angenäm citrussyrlighet. Blandningen består av bönor ifrån 1 kooperativ och 1 farm.

 

Det ena kaffet är från kooperativet Procafé coop från San Juan del Rio Coco i Nicaragua. Bönan är en våtprocessad arabica av underarten caturra som växt på 1500 möh. 

Det andra kaffet är ifrån Etiopien och farmen Suke Quto som ligger i Shakiso. Även denna bönan är våtprocessad och består av följande underarter till arabica: walicho, gurume och dega. De har växt på 1900-2100 möh. 

 

Bryggrecept:

20 g in

45 g ut

25 sekunder 

  

Finns i 500 grams påsar, hela bönor. 

 

  

 

  

 

 

Njutning brygg/kok/press

En chokladig och fruktig bryggblandning med härlig citrussyrlighet som består av kaffe ifrån ett kooperativ och 1 farm.

 

Det ena kaffet är från kooperativet Procafé coop från San Juan del Rio Coco i Nicaragua. Bönan är en våtprocessad arabica av underarten caturra som växt på 1500 möh. 

Det andra kaffet är ifrån Etiopien och farmen Suke Quto som ligger i Shakiso. Även denna bönan är våtprocessad och består av följande underarter till arabica: walicho, gurume och dega. De har växt på 1900-2100 möh

 

Finns i 250 grams påsar både bryggmalt och som hela bönor.

 

  

 

 

 

Nicaragua, Procafe Cooperativ

Procafe Cooperative är beläget i San Juan Del Rio Coco, i nordvästra Nicaragua. Kooperativet drivs av merparten kvinnor. Medlemmarna i kooperativet bor och odlar sitt kaffe kring staden San Juan.

 

Bönderna tar själva hand om kaffebären genom att att ta bort fruktköttet, tvätta bönorna och torka dem innan det körs till kopperativets gemensamma processstation som sköter sortering, skalning och paketering.

 

Procafe Nicaragua 

 

 

 Brasilien, Fazenda Ambiental Fortalez (FAF)

FAF är en familjeägd farm som har siktet inställt på att leverera hållbart specialkaffe. Hållbart både när det gäller ekosystem, ekonomiskt och socialt. För att öka kaffekunskapen vill de länka ihop kedjan från träd till kopp och på så vis få ett stort kunskapsutbyte mellan konsument och producent. Fazenda Ambiental Fortaleza betyder ”den miljövänliga fästningens farm”.  

 

FAF har varit i familjen Barettos ägo sedan 1850. När Silvia Baretto ärvde farmen tillsammans med sin man, Marco Croce, bestämde hon sig för att farmen skulle förvandlas till ett hållbart företag där miljön och relationerna med de som jobbar på farmen för att producera högkvalitativt kaffe skulle vara högsta prioritet. 

Förvandlingen från traditionell farm till ekologisk hållbar började 2001. Övergången till ekologisk farm minskade skörden drastiskt. Det tvära avslutet med kemiska produkter gjorde att plantorna led. 

Men 2007 kunde de exportera sin första container med ekologiskt odlade bönor från FAF direkt till USA. Året efteråt vann de hållbarhetspriset som delas ut av amerikanska specialkaffeföreningen. De hade satt sitt namn på kartan i specialkaffevärlden.

2009 flyttade deras son Felipe, som jobbat på Kaldis specialkafferosteri i St Louis, USA, hem till farmen. Där byggde han upp ett kaffelaboratorium och började separera olika lotter och studera de olika underarterna och processmetoderna. Samtidigt blev grannfarmer intresserade av direkt handel och att förbättra kaffekvaliten vilket ledde till att de började samarbeta med FAF. 

 

Torkbäddar för kaffe, FAF 

 

Etiopien, Suke Quto 

Farmen Suke Quto grundades 2005 med en idé om att producera ett miljövänligt kaffe i regnskogen. Seda dess har Suke Quot vuxit från 5 hektar till hela 221 hektar. När en förödande brand förstörde stora delar av den omgivande skogen började ägaren Tesfaye att dela ut kaffeträd och skuggträd till återplantering till 150 omkringliggande bönder, och de levererar nu ekologiskt kaffe till Suke Quto.

 

Etiopien Suke Quto 

 

 

  

 

 

 

Åre kafferosteri – Helgesjövallen 211 SE-837 94 Järpen – tel 070-647 57 27 –
Medlem i Specialty Coffee Association of Europe Sweden